Aktivnosti

We Deliver - You Explore

Bjelašnica Summer Fest

Outdoor festival „Bjelašnica Summer Fest“ održan u Babinom dolu 10. i 11. septembra 2022. godine. Festival je imao za cilj okupiti što više sportskih klubova, mladih sportista, ljubitelja prirode i outdoor aktivnosti te im prezentovati turističke sadržaje koje nude planine Bjelašnica, Treskavica i Visočica, kroz organizaciju raznih planinarskih, biciklistiških, moto tura i ostalog sadržaja, kako ugostiteljskog tako i zabavnog karaktera. Organizator festivala je BH Sport life sa partnerima: Turističkom zajednicom KS, Općinom Trrnovo i ZOI '84. Udruženje „Studeni potok“ je ovom prilikom svoj doprinos ovom događaju dalo kroz organizaciju Marketa na drugi dan festivala. Učesnici marketa bili su mali proizvođači, seoska domaćinstva i poljoprivredna gazdinstva iz ruralnih područja. Ovom organizacijom željeli smo doprinijeti vidljivosti turističke ponude te prezentovati potencijale za daljnji razvoj ruralnog turizma kroz razvoj proizvoda i usluga upravo lokalnog stanovništva.
Konferencija "Turizam i ruralni razvoj"

Udruženje „Studeni potok“ učestvovalo je u centralnoj konferenciji „Turizam i ruralni razvoj Kantona Sarajevo“ u organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo održanoj 26. septembra 2020. godine u Sarajevu. Konferenciju je otvorila Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, koja je naglasila neophodnost strategije razvoja turizma, koja bi definisala i regulisala između ostalog i ruralni razvoj, a čija je važnost posebno uočena u vemenu pandemije koronavirusa. Panelisti konferencije bili su predstavnici Ministarstva privrede KS, Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA), profesori iz struke, Udruženje Alterural Sarajevo, te uspješna registrovana seoska domaćinstva. Među ostalim učesnicima bili su predstavnici Privredne komore FBiH, Privredne komore Kantona Sarajevo, Zavoda za zaštićena prirodna područja KS, Zadružni savez FBiH, Udruženje turističkih privrednika BiH, predstavnici općina u Kantonu Sarajevo, Sarajevo Navigator, registrovana seoska domaćinstva, turističke agencije i udruženja.
Nedjelja na Bjelašnici

Dana 6. septembra 2020. godine u Babinom dolu na Bjelašnici održan je festival hrane, sporta i zabave „Nedjelja na Bjelašnici“. Festival je imao za cilj promociju planina Bjelašnica, Treskavica i Visočica, kao destinacije za aktivan odmor tokom cijele godine. Na marketu festivala svoje proizvode predstavili su lokalni mali proizvođači i poljoprivredna gazdinstva, a različita sportska društva i klubovi prezentovali su svoje aktivnosti na ovim planinama. U sklopu festivala organizovana je planinarska tura Babin do – Opservatorij. Festival je realizovan u organizaciji Udruženja „Studeni potok“, a uz podršku „Market makers“ projekta i Općine Trnovo, uz sve zakonom propisane mjere za suzbijanje širenja epidemije Covid 19.
HERBAL HIKE UMOLJANI

Dana 28. juna 2020. godine održana je u Umoljanima radionica prepoznavanja, sakupljanja i korištenja samoniklog jestivog bilja u kulinarstvu pod nazivom „Herbal Hike“. Radionicu je organizovalo Udruženje „Studeni potok“, a sadržavala je planinarsku turu od Umoljana, preko vodenica, do kanjona Rakitnice, zatim obilazak Studenog potoka i povratak u Umoljane preko Gradine. U toku obilaska prepoznavali smo različito bilje ove regije i razgovarali o karakteristikama, svojstvima i načinima upotrebe u kulinarstvu. Po povratku u Umoljane organiziran je zajednički ručak od lokalnih proizvoda i samoniklog začinskog i jestivog bilja.
Outdoor Tourism Academy 2019

U periodu od jula do septembra 2019. godine Udruženje „Studeni potok“ učestvovalo je u Outdoor Tourism Akademy 2019 programu u organizaciji MarketMakers projekta. Akademija se sastojala iz tri modula: Upravljanje događajima u službi razvoja destinacije, Značaj društvenih mreža za promociju turizma i Zagovarački mehanizmi u oblasti ruralnog turizma. Svaki od modula realizovan je na različitoj lokaciji, a to su: olimpijska ljepotica Jahorina, grad sunca Trebinje i Japodski otoci u srcu Une kraj Bihaća. Polaznici Akademije iz cijele Bosne i Hercegovine imali su priliku učiti o dobrim praksama u oblasti turizma/ruralnog turizma i menadžmenta destinacije te organizaciji događaja u svrhu promocije destinacije, sve uz dobro druženje i zabavu.
Radionica - Nacrt strategije za promociju klastera

Udruženje „Studeni potok“ učestvovalo je na radionici održanoj 30. oktobra 2018. godine, a u organizaciji Udruženja „Alterural“ (od koga su preuzeti tekst i fotografije). Radionica je održana sa svrhom kreiranja ruralnog turističkog klastera. Cilj projekta je kreirati 4 turističke destinacije (svi okupljeni pod istim brendom prema preporukama klastera) u širem okruženju Sarajeva. Područje koje je obuhvaćeno projektom su Kreševo, Vareš, llijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari Grad, |stočni Stari Grad. Ove 4 destinacije bit će objedinjene u zajednički RT klaster sa jedinstvenim imenom, logom i vizualnim identitetom. Danas je prof. Almir Peštek sa grupom od više od 20 učesnika uspješno završio veoma zahtjevnu etapu procesa - osmišljeno je ime klastera, te osnovne funkcionalne i emocionalne karakteristike područja djelovanja projekta. U nastavku će se aktivno raditi na stvaranju jedinstvenog vizuelnog identiteta. Radionica je održana u Donjem Bioskom, kod gostoljubivih domaćina, porodice Tufo.
Valorizacija lokalne baštine

Udruženje „Studeni potok“ je u ponedjeljak, 14.5.2018. godine u Kreševu učestvovalo na jednodnevnoj radionici sa ciljem kreiranja klastera u ruralnom turizmu u širem okruženju Sarajeva. Radionicu je organizovalo Udruženje „Alterural“ (od koga su preuzeti tekst i fotografije). Gđa Martine Buissart, direktorica fondacije Facim iz francuske (kulturne aktivnosti u planinskim područjima regije Savoja) održala je radionicu pred više od 20 učesnika, predstavnika općina iz okolnih područja i pružaoca usluga u ruralnom turizmu. Kroz isticanje važnosti očuvanja lokalne baštine, valoriziran je pojam kulture kao turističkog resursa u ruralnim područjima. Gđa Buissart je na aktuelnim primjerima iz evropskih područja učesnicima dala inspiraciju za kreiranje vizualnog identiteta njihovog teritorija. Putem kreativnih zajedničkih vježbi za lokalnu animaciju baziranih na naslijeđu šireg sarajevskog područja, odabrano je nekoliko imena brenda za pilot klaster, i određena orjentacija za vizuelni identitet područja. Krajnji cilj treninga je stvaranje strateškog partnerstva između članica budućeg klastera u cilju razvoja prepoznatljivog brenda 4 turističke destinacije u širem okruženju Sarajeva. Projekt “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” je podržan u okviru Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva. Trajanje projekta je 3 godine, a općine djelovanja ovog projekta su Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari Grad, te Istočni Stari Grad.
Trening: Ljekovito bilje u gastronomiji

U Kreševu je 4.10.2017. godine održana radionica pod nazivom “Ljekovito bilje u gastronomiji”. Trening održan u prostorijama restorana “Dvije lipe” u Kreševu, trajao je od 9 do 17 sati. Trening je organizovalo Udruženje „Alterural“ (od koga su preuzeti tekst i fotografije). Jedan od najboljih bh. kuhara, Nihad Mameledžija kroz praktične primjere je upoznao učesnike sa upotrebom ljekovitog bilja u gastronomiji. Među 37 prisutnih, većina su pružaoci usluga u ruralnom turizmu, te vlasnici malih porodičnih biznisa na selima. Pored korisnika projekta, treningu su prisustvovale gđa Ajša Adrović-Bešlagić, predstavnica EU delegacije za BiH, i gđa Aida Prljača, predstavnica EU info centra.